در حالی که پس از ارائه طرح محسن رضایی در خصوص ایجاد نهادی فراتر از قوای سه گانه برای انتخابات، حامیان دولت آن را «افغانیزه کردن انتخابات ایران» توصیف کردند، خبرنگار آینده اطلاعات تازه و قابل تأملی را درباره انتخابات افغانستان منتشر کرد...این کمیته قبل از انتخابات،230 تذکر و اخطار کتبی در خصوص تخلفات به رئیس جمهور داد
در حالی که پس از ارائه طرح محسن رضایی در خصوص ایجاد نهادی فراتر از قوای سه گانه برای نظارت بر انتخابات، حامیان دولت برای تخریب وی، آن را «افغانیزه کردن انتخابات ایران» توصیف کردند، خبرنگار آینده اطلاعات تازه و قابل تأملی را درباره انتخابات افغانستان منتشر کرد.
بنابراین گزارش، با وجود ادعاها، شائبه ها و شواهد گسترده از بروز تقلب در برخی حوزه های رأی گیری افغانستان و مسلح بودن شمار زیادی از مردم، درگیری خاصی بین مردم این کشور بر سر نتایج انتخابات به وجود نیامد، حال آن که نه فرهنگ و مدنیت مردم افغانستان از مردم ایران بالاتر است و نه کاندیداهای آن ها نسبت به نظام حکومتی خود پایبندتر از کاندیداهای ایرانی بودند.
با این وصف کارشناسان مهمترین عامل عدم ایجاد ناآرامی در این کشور که از یک سو زیرسلطه اشغالگران آمریکایی و اروپایی و از سوی دیگر در وحشت از جنایات تروریست های طالبان است، وجود کمیته مستقل انتخابات ارزیابی می کنند. که با قدرت در عین حال بی طرفانه عمل کرد و مانع اعمال نفوذ آمریکا، انگلیس، شخص کرزی و دیگر طرف های قدرتمند در افغانستان شد.
این کمیته شامل چهره های مستقل افغان بود که بدون واهمه از دیگر نهادهای قدرت عمل کرده و حتی به کرزی، رئیس جمهور افغانستان – که اکنون عملاً مجموع اختیارات رئیس جمهور و رهبر ایران را با هم دارد – تذکرات قانونی دادند، به گونه ای که حتی قبل از انتخابات، بیش از 230 تذکر و اخطار کتبی در خصوص تخلفات رئیس جمهور کنونی افغانستان به وی داد و البته دیگر کاندیداها از جمله عبدالله عبدالله را هم بی نصیب نگذاشتند که همین موضوعات باعث اقناع افکار عمومی و مشروعیت انتخابات در این کشور شد. این کمیته نه تنها وجود تقلب را رد نکرد، بلکه تخلفات کاندیداهای متخلف را بررسی کرد و پس از رسیدگی به همه شکایات، نتیجه نهایی را اعلام کرد.
نظیر این کمیته اکنون در کشورهای مختلف از آمریکا و ژاپن گرفته تا برخی کشورهای آفریقایی و اروپایی وجود دارد.
این عملکرد در شرایطی بود که مردم این کشور شناسنامه ندارند و از همین رو برای مشخص شدن افرادی که رأی داده اند، کارت انتخابات یا مایع رنگی استفاده شد که تا دو هفته بر روی انگشت آنها می ماند. جالب آن که طالبان نیز از همین نشانه استفاده و تهدید کردند هر انگشت رنگی را ببیند، قطع خواهند کرد.
در این انتخابات به دلیل همین تهدیدات طالبان، حد مشارکت از 40 درصد فراتر نرفت؛ البته حدود 40 تن نیز کشته شدند که نه به دست طرف های درگیر، بلکه به دست طالبان که مخالف برگزاری انتخابات بود، کشته شدند.
این گزارش می افزاید: علاوه بر کمیسیون مستقل انتخابات، نقش رسانه های غیردولتی و مستقل افغانستان نیز در جلوگیری از اقدامات خلاف قانون ممتاز بود که از جمله این موارد، برگزاری مناظره سه جانبه میان حامد کرزای، عبدالله عبدالله و اشرف غنی بود که در کل آن، حاضران اقدام به توهین به رقبا یا افراد غایب نکردند و مجری شبکه طلوع نیز ضمن نگه داشتن دقیق زمان سخن گفتن افراد، به آنان تذکر داد رعایت وجهه تلویزیون طلوع را بکنند و از هر گونه اهانت به دیگران خودداری کنند.
طبق گزارش های رسیده، در شامگاه یکی از روزهای مانده به انتخابات، وزیر زراعت دولت کرزی که از قبل به دعوت رسمی تعاونی های روستایی یکی از نقاط، سفری به آن جا داشته، پس از حضور متوجه می شود که جلسه کمپین انتخاباتی است و برخی تعاونی ها در پی حمایت از کرزای با حضور وی بوده اند که با اصرار میزبان، تنها پس از نوشیدن شربت، محل را ترک می کند. اما صبح فردا در کنفرانس مطبوعاتی با سوالهای پی در پی خبرنگاران جوان شبکه های تلویزیونی خصوصی افغانی قرار می گیرد.
وزیر و همراهانش نیز با بیان این که این اقدام به دعوت تعاونی ها انجام شده، بعد از ساعت اداری بوده و بالاخره بالافاصله محل ترک شده، تلاش می کنند خبرنگاران را توجیه کنند. گفتنی است، هم اکنون افغانستان 14 شبکه تلویزیونی خصوصی دارد.
گفته می شود این وزیر دو هفته بعد هم با نامه بازخواست کتبی از دفتر کرزای مواجه می شود که در آن درباره علت حضور در کمپین انتخاباتی توضیح خواسته شده بود.
در حالی که تا کنون افغانستان جامعه ای قومیت محور شناخته می شد، برخی کارشناسان انتخابات اخیر در این کشور را نشان دهنده پیشرفت فرآیند ملت سازی در این کشور می دانند.
با وجود آن که تعصب اقوام پشتوی جنوب بر پیروزی هم قوم خود کرزی موجب تلاش عده ای برای تقلب شد و مواردی از این دست نیز توسط طیف عبدالله به وجود آمد، این که میزان آرای عبدالله در میان اقوام پشتو و میزان آرای کرزی در اقوام هزاره شمال قابل توجه بوده، نشان می دهد تعداد زیادی از مردم افغانستان از مرحله قومیت محوری، به تدریج وارد مرحله ملت سازی شده اند.